Başkan Balkan: “Atalarımız sadece bir şehir değil, özgürlük bilinci bıraktı”
Urla'nın işgalden kurtuluşunun 102. yılı büyük bir coşku ile kutlandı. Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, 12 Eylül'ün Urla’nın direniş ve cesaretini anımsamak için bir fırsat olduğunu vurgulayarak, “Atalarımız bizlere yalnızca bir şehir değil, aynı zamanda özgürlüğün bilincini miras bıraktı” diye konuştu.
Urla'nın işgalden kurtuluşunun 102. yılı büyük bir coşkuyla çeşitli etkinliklerle kutlandı. Törene Urla Kaymakamı Mustafa Gözlet, Garnizon Komutanı Dz. Albay Serdar Akan, Belediye Başkanı Selçuk Balkan, Cumhuriyet Başsavcısı Murat Yavuz, ilçe yöneticileri, siyasi parti temsilcileri, STK üyeleri, muhtarlar, gaziler, şehit aileleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Etkinliklerin başlangıcında Türk Ordusunun Urla’ya giriş yaptığı Mustafa Kemal Paşa Caddesi'nden kortej yürüyüşü düzenlendi. Bando eşliğinde gerçekleştirilen bu yürüyüşte protokol üyeleri ellerinde Türk bayraklarıyla halkı selamladı. Yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı'na kadar sürdü ve burada saygı duruşu ile İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti. Ardından Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, günün anlam ve önemine dair bir konuşma yaptı.
KAHRAMANLARIMIZI UNUTMUYORUZ
Konuşmasında, Urla’nın Kurtuluş Savaşı'ndaki önemli rolünü ve Batı Anadolu’da Kuva-yı Milliye'nin ilk defa burada doğduğunu dile getiren Başkan Balkan, Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde kazanılan zaferin unutulmaması gerektiğini hatırlattı. Balkan, “15 Mayıs 1919’da İzmir’de başlayan bağımsızlık mücadelesi, halkımızın azmiyle zaferle sonuçlandı. Urla da bu mücadelede ilk Kuva-yı Milliye hareketine ev sahipliği yaptı. 9 Eylül 1922'de İzmir’in kurtarılmasından sonra Urla’ya doğru ilerleyen Anadolu’nun kahramanları, 12 Eylül 1922’de Albay Çolak İbrahim Bey’in komutasındaki ordu tarafından Urla’yı düşman işgalinden kurtardı. Bu tarih, Urla'nın direniş ruhunu her yıl hatırlamak için önemli bir vesiledir. Bugün, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, Urla’nın kahramanlarını minnetle anarken, Kurtuluş’un 102. yılını kutlamaktan gurur duyuyoruz” dedi.
GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKABİLİYOR MUYUZ?
Balkan konuşmasında ayrıca çevre, çocuk hakları ve eğitim gibi önemli toplumsal konulara dikkat çekti. "Bir ülkeyi gerçekten sevmek, doğaya ve çevreye zarar vermemekten geçer. Atatürk, tek bir ağacı bile koruyacak kadar duyarlıydı, biz ise ormanlarımızı bilinçli bir şekilde yok ediyoruz" diyen Balkan, mevcut çevresel sorunlara dikkat çekti. Balkan, çocukların her türlü istismardan korunması gerektiğini vurgulayarak, bu konuda toplum olarak daha duyarlı ve kararlı bir duruş sergilemenin zorunlu olduğunu söyledi. "Çocuklarımızı fiziksel ve ruhsal istismardan korumalı, onların geleceğini karartmamalıyız" şeklinde konuştu. Eğitim konusunda ise, bilim ve ahlaki değerlerle ilerleyerek toplumun gelişebileceğini belirten Balkan, "Köy Enstitüleri'ni yeniden canlandırarak kırsal bölgelerde aydın bireyler yetiştirebiliriz" ifadelerini kullandı.
ŞEHİTLERE SAYGI
Törende, İzmir Cengiz Aytmatov Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Oktay Dalkıran’ın “Urla” şiirini okumasının ardından Urla Halk Eğitim Merkezi’nden Efelerin Harmandalı gösterisi yapıldı. Etkinlikler, Yıldıztepe Şehitliği ziyareti ile devam etti. Burada saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu ve şehitler için Kur’an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi. Son olarak, şehitlerin kabirlerine karanfiller bırakılarak tören sona erdi.