İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığı Veteriner İşleri Şube Müdürlüğü, sokak hayvanlarının popülasyonunu kontrol altında tutarak çevre ve insan sağlığını korumak amacıyla kısırlaştırma çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmaları, 4 bakımevinde gerçekleştiren belediye, ayrıca 2 mobil araç ile kırsal bölgeler dahil çeşitli yerlere giderek sokak hayvanlarını kısırlaştırıyor. Gönüllülerin de desteğiyle yerinde kısırlaştırma hizmeti sunan ekipler, hızlı ve etkili çözümler üretiyor. Son olarak, ekipler Torbalı’da yurttaşlarla buluşarak çalışmalarına devam etti.
Veteriner İşleri Şube Müdürlüğü’nde Veteriner Sağlık Teknikeri olarak görev yapan Dicle Şahin, çalışmaları hakkında, Yaptığımız çalışma ile kontrolsüz üremenin önüne geçiyor, kısırlaştırmada bekleme süresini azaltıyoruz. Daha sağlıklı ve kontrollü şekilde yol alıyoruz. Yurttaşlarımız da bu durumdan oldukça memnun” dedi. Kısırlaştırma ile kedi ve köpek popülasyonunun artmasını önlediklerini anlatan Şahin, “Uyguladığımız tedavi ile hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkları da engelliyoruz. Toplum sağlığını korumak, sahipsiz sokak hayvanlarının refahını artırmak ve daha kaliteli ortamda yaşamlarını devam ettirebilmelerini sağlamak için bu çalışmaları sürdürüyoruz” dedi.
Sokakta yaşayan 3 dişi kediyi kısırlaştırmak için getiren Hatice Turhan, yapılan hizmetten memnun olduğunu belirterek İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’a teşekkür etti. Turhan, “Hastalanan, kısırlaştırılması gereken hayvanlar için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yerinde hizmet vermesi hem canlarımız hem bizler için çok büyük bir hizmet” diye konuştu.
Hatice Turhan, sahipsiz hayvanlara yönelik hazırlanan yasa tasarısına tepki göstererek, “Hayvanlar üretiliyor. Özellikle kedilerde sayı çok fazla. Üretilip satılıyor. Bunun önüne geçmeden başka önlemler düşünülmemeli. Önce bunlarla ilgili adım atılmalı. Her şeyi bir kenara bırakalım, direkt uyutalım mantığını kabul etmiyorum. Çünkü Allah’ın verdiği canın bizim kararımızla alınmasını doğru bulmuyorum. Yoğun bir kısırlaştırma çalışması ile bu durumun önüne geçebileceğimizi düşünüyorum. Popülasyonları artmadığı sürece daha rahat bir yaşantı olacak. Yurttaşlar da kısırlaştırma çalışmalarına destek vermeli. Bir kedi, bir köpek getirip kısırlaştırsa, sorunun önüne daha çabuk geçmiş olacağız. Hepimiz taşın altına elimizi koymalıyız” dedi.
Hayvansever Tülay Keskin de sokak kedilerini kısırlaştırmak için getiren gönüllü yurttaşlardan biri. Sokaktaki hayvanların da insanlar gibi yaşama hakkı olduğunu belirten Keskin, “Hayvansever olarak elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Siz de lütfen kedi ve köpek ne kadar kısırlaştırabilirseniz yapın. Popülasyonu ne kadar azaltabilirsek o kadar iyi” diye konuştu. Birçok yurttaş gibi yasa tasarısının geri çekilmesini isteyen Keskin, “Vicdanı, merhameti olan herkesi bu çalışmalara destek vermeye çağırıyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu çalışmasının sokaktaki canlarımızı kurtaracağına inanıyorum. Cemil Başkana sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum. Tüm hayvanseverler lütfen duyarlı olsun. Hayvanların kısırlaştırılması için onlar da el birliği ile bu çalışmaya katılsın. Hayvanlara karşı sevgimin tarifi yok. O sevginin tarifini anlatamam. Bir hayvana dokunmanız lazım. Onun sıcaklığını, sevgisini hissetmeniz lazım” dedi.
Sokakta baktığı 3 erkek kediyi kısırlaştırmak için getiren Şebnem Uygun ise, “Hayvanları koşulsuz ve beklentisi olmayan bir sevgi besliyorsunuz. Onlar da aynı şekilde sizden bir karşılık beklemeden sevgi ve anlayışla yaklaşıyor. Bazen sevgiyi insanlarda değil hayvanlarda buluyoruz. Kısırlaştırma konusunda herkesin bilinçlenmesi lazım. Bu çalışma bir avuç insanla yapılabilecek bir şey değil. Yasa tasarısı Meclis’ten geçerse çok üzülürüm. Çünkü kendi hatalarını örtmek için hiç suçu olmayan canlıları yok edecekler” diye konuştu. Markete gittiği sırada kedilerin kısa süre içinde kısırlaştırıldığını belirten Uygun, ekiplere teşekkür etti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, yılın ilk 6 ayında 15 binden fazla kedi ve köpek kısırlaştırdı. 28 bin 500 hayvanı muayene etti. Acil müdahale ekibi 9 bin 123 hayvana sağlık hizmeti sundu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları, sahipsiz hayvanların sıcak bir yuvaya kavuşmasını da sağladı. Yılın ilk 6 ayında 537 sahipsiz hayvan yeni yuvalarıyla buluştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi, kısırlaştırma çalışmalarını 2 mobil araçla birlikte PAKO Sokak Hayvanları Sosyal Yaşam Kampüsü, Seyrek Hayvan Hastanesi, Kültürpark Küçük Hayvan Polikliniği ve Seferihisar İsmet Sungur Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde sürdürüyor. Kemalpaşa, Dikili, Ödemiş, Torbalı, Tire ve Karabağlar ilçe belediyelerinin bakımevlerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi veteriner hekimleri giderek kısırlaştırma çalışmalarına destek veriyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.