2 bin 600 yıllık gelenek Urla’da coşkuyla kutlandı

2 bin 600 yıllık gelenek Urla’da coşkuyla kutlandı

Urla’da düzenlenen Geleneksel Bağ Bozumu Şenlikleri, büyük bir coşkuyla kutlandı. Bağlardan toplanan ilk ürünler, tezgâhlarda sergilenerek şenliğe renk kattı. Şenlik süresince düzenlenen kortej yürüyüşü, üzüm sıkma etkinliği, ödül töreni, söyleşiler ve konserlerle tüm ilçe bu heyecana ortak oldu.

ABONE OL
15 Ağustos 2024 13:59
2 bin 600 yıllık gelenek Urla’da coşkuyla kutlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Urla’da 2 bin 600 yıldır süregelen Bağ Bozumu Şenlikleri bu yıl da büyük bir katılımla gerçekleşti. Kortej yürüyüşü, rahvan atların geçişiyle başlarken; üzüm, incir, kavun ve karpuz üreticileri, traktörleriyle Urla Cumhuriyet Meydanı’nda halkı ve protokolü selamladı. Renkli anlara sahne olan açılış törenine ev sahipliği yapan Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan’ın yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Urla Kaymakamı Mustafa Gözlet, önceki dönem belediye başkanları, milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, çiftçiler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Tören öncesinde Urla Halk Oyunları ekibi, zeybek gösterisiyle izleyicilere unutulmaz anlar yaşattı.

BAŞKAN BALKAN: “İRADEMİZ ÇİFTÇİDEN YANA”

Açılış konuşmasını yapan Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, “Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk bundan bir asır önce Milli ekonominin temelinin tarım olduğunu, üretime dayalı büyüme politikası ile güçlenebileceğimizi nasihat etmiş, bağımsızlığımızın ve refahımızın ancak çok çalışmaktan ve üretmekten geçtiğini söylemişti. Binlerce yıldır bu toprakların simgesi olan tarım ürünlerimiz neden ithal edilsin? Neden üreticiler tarlalarını, bahçelerini, evlerini bırakıp kentlere göç etmek zorunda kalsın?” diyerek önemli mesajlar verdi. Balkan, ayrıca yerel yöneticiler olarak iradelerini çiftçi ve üretimden yana kullanacaklarını vurguladı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi ile üreticilere yönelik birçok projeyi hayata geçireceklerini belirtti.

ÜRÜNLERİN ARACISIZ SATIŞI SAĞLANACAK

Başkan Balkan, çiftçilerin ihtiyaçlarına yanıt verecek Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nün kurulduğunu müjdeledi. “Entegre ve büyük çiftliklerden ziyade geleneksel aile çiftliklerimiz için destek programları oluşturuyoruz. Köylerde Tarımsal üretim ve kalkınma kooperatifleri kuruyoruz ve kooperatiflerimizin ortağı oluyoruz.” dedi. Ayrıca, belediyeye devredilen tarım arazilerinin, kooperatiflerin kullanımına verilmesi ve geleneksel tarım ürünlerinin üretiminin artırılması amacıyla eğitimler düzenleneceğini açıkladı. Belediye şirketi Urit aracılığıyla çiftçilere alım garantisi sağlayacak anlaşmalar yapılacağını ve sanal yerel hal projesi ile ürünlerin aracısız pazarlanacağını belirtti.

URLA, HEPİMİZİN GURURU

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Bağ Bozumu Şenliği’nin açılışında yaptığı konuşmada, “Hepimizin bildiği gibi ülkemizde tarımda önemli sorunlar yaşanıyor. Çiftçilerimiz, yaşadığı sıkıntıları eylemleriyle ortaya koyarken onlara destek olmak için hepimiz elimizden geleni yapmaya gayret göstereceğiz.” dedi. Dr. Tugay, ayrıca tarım alanlarında yapılan envanter çalışmaları ile sorunların tespit edilip çözüm için eylem planları geliştirileceğini belirtti. Urla’nın binlerce yıllık tarım geleneğiyle bir marka olduğunu vurgulayarak, Urla’nın bu mirası koruyarak geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

TOPLUMSAL DAYANIŞMANIN SEMBOLÜ

Urla Ziraat Odası Başkanı Muharrem Uslucan, “Urla Bağ Bozumu Şenlikleri, geçmiş ve geleceğe sahip çıkarken yeniliklere açık olduğumuzu da göstermektedir. Bu süreç sadece bir ürün toplama süreci değil, toplumsal dayanışmanın sembolüdür.” dedi. Uslucan, orman yangınları sebebiyle bu yılki şenliğin buruk geçtiğini belirtirken, yanan alanlarda yapılaşmaya izin vermeyeceklerini ve bu alanları yeniden yeşillendireceklerini ifade etti.

GELENEKSEL ÜZÜM SIKIMI VE SUAVİ KONSERİ

Açılış töreninin ardından düzenlenen ürün yarışmasında, sebze, meyve, çiçek ve hayvancılık kategorilerinde 85 çiftçi yarıştı. Yarışmada dereceye girenler, protokol üyeleri tarafından ödüllendirildi. Ödül töreninin ardından Geleneksel Üzüm Sıkımı etkinliği yapıldı. Şenlik, Urla Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen söyleşiler ve konserlerle devam etti. Şenliğin finalinde ise usta sanatçı Suavi sahne alarak, sevilen şarkılarını Urlalılarla birlikte seslendirdi. Konser sırasında çocuklara özel ilgi gösteren Suavi, onları sahneye davet ederek unutulmaz bir gece yaşattı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.